-
Nimeni nu poate fi exclus din Academie fara un motiv valabil.
- Art. 20. Academia este organizata pe sectii de specialitate si are filiale in centre teritoriale cu un potential stiintfic ridicat.
Pentru desfasurarea activitatii stiintifice infiinteaza colective de cercetare, comitete, comisii, precum si fundatii, muzee, edituri.
In vederea realizarii si sustinerii obiectivelor sale, Academia va putea infiinta organizatii economice, cu scop lucrativ, in conditiile legii.
*ASTR poate infiinta, potrivit legii, unitati economice proprii, cu caracter lucrativ, in masura in care activitatea acestora raspunde scopului principal al Academiei. Academia nu poate contracta obligatii economice decat in vederea realizarii obiectivelor sale.
Toate resursele materiale obtinute sunt utilizate numai pentru dezvoltarea Academiei si acoperirea cheltuielilor legate de indeplinirea obiectivelor ei statutare.
- Art. 21. Sectiile de specialitate sunt constituite
ca unitati functionale ale Academiei si grupeaza pe toti membrii
titulari si corespondenti in functie de specialitatea fiecaruia.
Repartizarea numerica pe sectii se face prin hotararea Adunarii Generale.
*Numarul maxim de membrii titulari si corespondenti in fiecare sectie este de 25. Membrii titulari si corespondenti ai Academiei sunt repartizati pe sectii de Adunarea Generala, potrivit profilului lor de specialitate, la propunerea Prezidiului Academiei, in conformitate cu art. 34, lit. "g" si art. 36, lit. "e".
Orice membru al Academiei poate sa se retraga din ASTR daca manifesta aceasta intentie.
Dreptul de a se retrage din ASTR este neconditionat.
Hotararea de retragere se aduce la cunostinta Adunarii Generale, in prima sa sesiune, de presedintele acesteia.
Retragerea din Academie nu da dreptul membrului respectiv sa solicite o parte din bunurile detinute de ASTR, acestea apartinand unei persoane juridice cu patrimoniu propriu.
Persoanele excluse sau care au parasit Academia pierd drepturile mentionate la art. 17.